Genom iphonekameralinsen
Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något här, det beror på en extremt intensiv pluggperiod, som nu äntligen har lugnat ner sig. Idag är första dagen på långhelg, 5 dagars ledigt känns helt rätt just nu! Dessutom kommer (lillasyster) Kajsa hit idag, bättre kan det ju nästan inte bli!
 
Jag har precis gått igenom lite bilder från iPhonen från det att vi flyttade in i lägenheten tills nu, här kommer en liten lista i bildformat över vad som hänt de senaste månaderna: 
Bild 1: Mina bästa docs i trappuppgången till lägenheten. 
Bild 2: De enda två blommorna i vardagsrummet/köket för ett par veckor sedan. Rosen stendog dock så jag slängde den, numera har vi endast orkidén..
 
Bild 3: Våffeldagen firades självklart med våfflor, och jag hade precis kommit hem till Sverige på påsklov.
Bild 4: Under påsklovet firade jag min 20årsdag, fick bland annat denna superfina buketten!
 
Bild 5: Födelsedag firades med chockladtårta (här hade jag gärna velat slänga in en tumme upp emoji...)
Bild 6: Jag och systeryster, lika fina som alltid ;)
 
Bild 7: En tripp till garnaffären innebar ännu en bild på mina docs, denna gång i sällskap av en mysig katt.
Bild 8: Mina älskade fårskinnstofflor, min säng hemma i Sverige.
 
Bild 9: Efter påsklovet bar det tillbaka till Riga, här det har regnat och solen har tittat fram om vart annat. 
Bild 10: Häromkvällen drog jag Sara och Eliza ut på en liten powerwalk, som slutade på mcdonalds med varsin mjukglass i handen, så kan det gå! 
 
Nu ska jag plugga lite innan jag ska åka och hämta Kajsa, hörs!
Ibland går det inte som man vill...
Idag har jag en liten sådan där halvdumrolig historia att berätta, ungefär i samma stil som när jag köpte bikarbonat istället för bakpulver och bakade kladdkaka på det, eller köpte sill i tron om att det var typ tork. Sådana där dumheter som blir lite roliga och som jag råkat ut för en del sedan jag kom hit till Riga. 
 
 
Till denna händelsen hör att jag märkte att något inte stod rätt till redan i mitten av Mars när jag började kolla mailen lite oftare, tittade i skräpposten för att se att mailet jag väntade på inte hamnat fel och jag kollade postlådan (vilket hade hänt kanske två gånger innan..). Allt detta gjorde jag för jag visste att räkningen till hyran på lägenheten brukar dyka upp i början/mitten av månaden (när jag säger brukar, så menar jag de två tidigare månaderna vi bott här och därmed fått räkningen). I slutet av Mars månad hade räkningen ännu inte dykt upp, hur trevligt det än vore för min ekonomi att inte betala en månads hyra så kändes det inte riktigt rätt, så jag mailade vår hyresvärd och frågade. Och jag fick inget svar. Däremot fick jag en räkning på två månaders hyra i början av förra veckan, alltså för både Mars och April i samma räkning. 
 
 
Inte så mycket till historia kanske, men det är nu allt drar igång på riktigt! Vi hade nämligen 4 dagar på oss att betala hyran, vilket inte hade varit ett problem om jag inte hade behövt flytta pengar från mitt svenska konto till det lettiska vilket tar ett par dagar. Sista dagen då hyran skulle betalas hade pengarna flyttats över och jag ska betala. Av någon anledning går det inte.. Efter många "vad är det som är fel" och "jag testar en gång till, jag kanske gör fel" inser jag att jag har en spärr på hur mycket pengar jag får föra över per överföring. Jag ringer min kontaktperson på (den lettiska) banken och önskar öka min spärr och får som svar att det är mycket möjligt, men jag måste skicka ett meddelande till dem på baknen via internett banken, annars kan de inte göra detta. Jag skickar iväg ett meddelande och banken ringer efter en stund för att berätta att min spärr är höjd. Han säger också att jag har en spärr på hur mycket jag får föra över per månad som ligger precis på gränsen till att vara för låg (för att betala två hyror+utilities+internet) och undrar om jag vill höja den. Jo men det vill jag nog, för säkerhetsskull tänker jag, "då måste du logga in på internet banken och skriva ett meddelande till oss därifrån..." samma procedur som förra gången, jag skriver mitt meddelande och väntar en stund. Med ungefär en timma till deadline sätter jag mig för att äntligen betala hyran. Det fungerar inte!
 
 
Jag slänger fort som attan iväg ett meddelande på internettbanken (jag har nu lärt mig nu att det är så jag borde göra, inte ringa för då måste jag ändå skicka ett meddelande) och efter 5-10 minuter ringer telefonen, igen. Det visar sig vara så att jag har en tredje spärr som står för hur mycket pengar jag får överföra per överföring, såklart var den för låg. Ännu en gång loggar jag in på internetbanken, skickar iväg ett meddelande om att öka denna tredje spärren, väntar en stund och sedan - äntligen, kunde jag betala hyran! I tid!
 
Det tog mig alltså jag vet inte hur många försök att göra betalningen, minst fyra meddelanden till banken och jag tror det var tre samtal inom cirka 30 minuter med min kontaktperson där, innan jag tillslut fick iväg betalningen. Detta tog upp halva min dag, förhoppningsvis ska det inte hända igen. Jag har fått reda på från hyresvärden att vi i framtiden kommer få en räkningen månad, vilket känns lite bättre med tanke på hur mycket problem detta ställde till det för mig! Nu ska jag titta på ett avnitt Greys anatomy innan jag slocknar helt efter en mycket intensiv pluggdag. 
Påsklov
 
Nu är resväskan färdigpackad och det är endast lite småsaker kvar som ska ner i ryggsäcken innan jag drar iväg till flygplatsen för att återväda till Riga efter ett långt, välbehövt och skönt påsklov! Har hunnit träffa kompisar, släkt, gjort roligheter som shopping och tittat på lillasysters teaterföreställning och lite mindre roligt men dock ganska nödvändigt, pluggat. I början av lovet var jag hos mamma, där jag bland annat firade mig 20års dag, och för några dagar sedan satte jag mig på tåget mot Småland och pappa. Här har vi haft det lugnt, ätit grillat nästan varje dag, tittat på film och igår firade vi våra (min, pappas och lillasysters) födelsedagar (alla fyller år i mars) vilket var mysigt!